nedelja, 18. april 2010

Phillip Pullman - His Dark Materials

Po dolgem času spšet pišem objavo. Zakaj nisem napisal objave že dva tedna? Nisem imel nobenega navdiha in malce se mi tudi ni dalo :D. Toda ta teden sem bil v knjižnici in zagledal sem knjigo Phillipa Pullmana imenovano zlati kompas.


Po tej knjigi je bil posnet tudi film, ki ni bil najboljši, vendar je boljši od večine filmov, ki so narejeni po tem kopitu.

Celotna zbirka se imenuje "njegova temna tvar" in zajema tri knjige. Zlati kompas, pretajeni nož in jantarno ogledalo.
V prvi knjigi se dogajanje začne v vzporednem vesolju, podoben našemu, samo, da imajo tam "duše" pri sebi v obliki živali, ki deluje čisto avtonomno in deluje, kot življenski sopotnik in dober prijatelj. Glavna protagonistka se imenuje Lyra Belacqua in v roke ji pride naprava z imenov alethiometer oziroma resnicometer, ki, kakor ime pove, izda resnico, če znaš pravilno postaviti vprašanje in brati iz njega, kar pa predstavlja še večji problem, saj ima celotena napravica 36 znakov in vsak znak še veliko pomenov. Za nekatere posebne otroke, to naj ne bi predstavljalo problema, saj se "prah" ni polegel na njih.
Prah je v mitologijo knjig, temni materiji podobna stvar in povezuje ter vpliva na vsa vesolja, ki obstajajo.
Predstavlja tudi trn v peti, t.i. Magisteriju, Cerkvi podobna ustanova. Le, da v glavnem vesolju poleg našega vlada svetu in ogromna zavira znanstveni napredek in raziskavo prahu. V svoji verziji biblije uči, da je prah nekaj slabega in uničujočega, zato se proti njem borijo na vse kriplje.
Knjiga nas ponese od Londona, do severnega tečaja, kjer živijo inteligentni severni medvedje z opinirajoči palcem in so logično zaradi tega najbolši kovači.
Pullman v vseh treh knjigah ponudi obilje novih stvari. Angeli, čarovnice, moravkarjem podobne kreature, Mulefe, palčki, nož, ki je sposoben rezati prehode v druga vesolja in še marsikaj drugega popestrijo vso zbirko. Vendar ni vse tako, kot izgleda na prvi pogled, saj je tukaj Lucifer ženska in predstavlja angela, ki se bori proti Avtoriteti ali domače povedano bogu, ki je preslepil angele in ljudje in se je krivično postavil v vlogo vsemogočnega.

Knjige zavzemajo precej verske tematike in zaradi tega tudi verjetno nočejo posneti še drugih dveh filmov. Skozi knjige vidimo odraščanje Lyre iz nevzgojene punčke, do odrasle, čeprav še vseeno mladoletne punce. Pridruži se ji tudi Will Perry, protagonist v drugi in tretji knjigi in na koncu predstavljata motiv Adama in Eve.

Konec je sladko-grenak, vendar se zakluči fenomenalno. Priporočam za branje in ogled filma, vam tudi ne bi škodoval

Ni komentarjev:

Objavite komentar