nedelja, 22. november 2009

LHC - Large Hadron Collider


















Že eno leto je minilo od prvega zagona Velikega Hadronskega Trkalnika, ki jim ga je takrat pokvaril par ton tekočega dušika. Jeba ja. Toda, ne se bati zagnali so ga ponovno in tisti, ki jih to zanima se lahko začnejo veseliti novih in zanimivih odkritij, delcev, ki so hipotetični, teoretični, eksotični in čudni.

Glavni izmed teh delcev, je Higgsov bozon, ki naj bi stvarm dajal maso. 60% Američanov bo dobilo dober izgovor. Seveda ni šel ves ta trud v odkrivanje tega delca, ampak tudi v druge, kot so npr. graviton. Pa poustvarjanje velikega poka, ustvaejanja mikroskopskih črnih lukenj, antimaterije pa supertežkih, toda neobstojnih delcev.

Nič se bati, kajti vse te stvari so ali majhne ali pa pridejo v majhnih količinah. Žal bomo morali počakati ŠE eno leto, da bodo trkalnik zagnali do maksimalne moči, 14TeV. Do takrat pa bo šlo lepo in počasi, z malce protestov in samomorov.

Tukaj imate pa video, ki vam na lahko razloži, kako in kaj pri LHC-u.

3 komentarji:

  1. sej j kr ql tole narjen pa tud kr u redu ti predstav use sam rptu k j pa začel špilat sm biu pa...8| WTF?!?!?!

    OdgovoriIzbriši
  2. rptu...namen sm jemu napisat tpru :D

    OdgovoriIzbriši
  3. ok...trkalnik supr stvar...ampak videospot j pa kaos ne, in ko loh sklepamo iz tega ne mešat muske pa znanosti :P:D sej ne...drugič kak dokumentarc raj pa je :D

    OdgovoriIzbriši