petek, 27. november 2009

Alternativna zgodovina




Ljubim knjige. V njih se nahaja toliko domišljije ali resničnega, da se ti zvrti. Zmeraj lahko prebereš, kaj novega čeprav se knjige istih zvrsti, delajo po skoraj enakem kopitu. V romanu je moški hladen in brez čustev, ženska pa prijazna in ljubi vse. Na koncu sta pa srečna zaljubljenca. Fantazija - Pride slabo, premaga ga dobro. Sci-Fi - Pojavi se nek problem, nekdo ga reši in medtem izvejo še kaj novega.

Toda, to ni važno saj je vsaka od teh zgodb drugačna z novimi osebami, novimi problemi in novimi rešitvami. Toda, v knjigah mi je všeč tista špekulacija, kaj bi se zgodilo, če bi bilo tako ali če bi naredili to. To pa zajamejo knjige z vsebino alternativne zgodovine. Saj veste, kaj mislim. Hitler umre že pri rojstvu, zaradi tega ni 2.sv. vojne ali pa je, samo še hujša zaradi Stalina. Ne? Okej, potem pa pomislite Command & Conquer: Red Alert.

Ja, ja dobili ste idejo. Kakor sem že pravil. V teh knjigah je super to, kaj bi se zgodilo. Recimo, da bi preživeli neandertalci ali pa mamuti. Ali pa, da bi Mars imel življenje. To so tista vprašanja, ki me zanimajo. Kaj če? Lahko si izmislite nešteto primerov, a pisatelj z dobro domišljijo in slogom, vam bo to znal napisati v mojstrovino. Za pravega pisatelja to ni problem.

Take knjige se seveda tudi delijo na podzvrsti, saj so lahko zgodovinske, sci-fi, roman, karkoli obstaja od zvrsti obstaja tudi tu. Čeprav prevladajo zgodovinske in sci-fi. Če se boste odločilo, za katero izmed takšnih knjig, vam priporočam zbirko knjig z naslovom "The Emberverse series", ki jih je napisal S.M. Stirling. Govori o neki "spremembi", ki se je zgodila leta 1998 in so zaradi tega nehale delati vse tehnološke naprave.

Vsem en lep dan.

3 komentarji:

  1. ta tema j nekaj redkiga kar me sploh ne zanima ampak komentiram sam z razlogom d bom lhka mal trol in zarad tega napisu...
    FIRST!!!!
    pa
    THIS BOOK IS SO GAY!!!
    :P

    OdgovoriIzbriši
  2. Ej č bi rd vidu gey knjigo se lot tiste k sm jo js zdele prebrala. Js sm misla d bom umrla zram k sm jo brala dolgčas na 3 potenco. Cela knjiga govori u iskanje ene ud dvojčic, k jo iše njena sestra in na konc zgodbe zvemo d dvojčice ni in d j mama smrklo vlekla z nos. kr neki uglaunem...:)

    OdgovoriIzbriši