sreda, 12. maj 2010

Anthony Horowitz - Zbirka Alex Rider


Anthony Horowitz v svojih knjigah uporablja otroke, mladostnike. Toda ti otroci, vidijo veliko smrti, groze, človekovih najhujših strani. Kljub vsemu ostanejo tisto, kar so bili namenjeni. Junaki. Alex Rider je eden izmed njih.
Alex Rider je povprečen britanski najstnik. Hodi v šolo, se druži s prijatelji in podobno. Nekega dne mu pa stric, ki je zanj skrbel po smrti njegovih staršev, umre v prometni nesreči. Alex kaj kmalu izve, da to seveda ni res in v naslednjih šterih knjigah, ga "zaposli", britanska vladna agencija MI6.
Alex, hoče ali noče, mora te naloge opravljati, saj mu grozijo z izselitvijo njegove najboljše prijateljice/gospodinje Jack, nazaj v Ameriko.
Kljub temu, da pisatelj uporabi 14-letnega otroka, ga dobro integrira v vohunski žanr. Alex se dobro vživi v vlogo najstniškega vohuna in kakor James Bond, tudi on dobi par pripravic od prisrčnega, a rahlo zmešanega Smithersa, ki mu izdeluje učinkovite, vendar nenevarne iPode, zobne paste, tempirane bombe, skrite v inhalator in kup drugih na videz običajnih stvari. V skoraj vsaki knjigi mu zatrdijo, da ne bo šlo nič narobe, da mora samo poslušati, celo se nasloniti nazaj in se javiti v primeru, če bi šlo kaj narobe. Zmeraj gre nekaj narobe in lahko bi vsakič povedali znani stavek: What could possibly go wrong? Navkljub vsem težavam se Alex, čeprav za mišjo dlako reši. Z vsako knjigo se nevarnosti povišujejo in vsakič se zaplete z še hujšim človekom ali organizacijo.
Pisatelj odlično opravi svoje delo, saj Alexa vzljubiš, manijake zasovražiš, MI6, pa spadajo v zlato sivino. Po knjigi so posneli film, z naslovom Operacija strela, angleško - Stormbreaker. V njem vlogo šefa MI6, Alana Blunta odlično zaigra Bill Nighy, Evan McGregor, Stephen Fry, Damian Lewis, Robbie Coltrane in drugi, ki jih pa ne poznam/te.

Ni komentarjev:

Objavite komentar