torek, 17. november 2009

Teraformacija





Znanost, skoraj nima meja. Odkrivajo delce, ki v našem univerzumu težko obstajajo, izdelujejo materiale, ki jeklo po svoji moči daleč presežejo, odkrivajo čudovite globine vesolja in prinašajo tudi, kak dodatek za ljudstvo.

Kar me pa pripelje, do največjega darila, ki bi nekateri ljudje potrebovali. Predstavljajte si Mars. Na pogled mrtev planet, s temperaturo od -90°C do 25°C. Voda, se nahaja samo na polarnih kapah in zemlja je mrtva. Toda, zamislite si, da bi se to spremenilo. Da bi iz nečesa, kar že dolgo časa izgleda brezživljensko in brez pogojev za življenje, spremenili v planet, ki bi omogočal, dihanje, tekočo vodo, pridelovalne površine in nekaj novega, lepega in veličastnega.

To, dragi bralci, se že, da oziroma se še bo dalo uresničiti. Kar ozrite se naokoli in poglejte našo preljubo Zemljo. Temperatura se je v zadnjih 20. letih povprečno dvignila za par stopinj, kar je prineslo, do uničujočega vremena, vročih poletij, zim brez snega in škode, ter mnogih smrti.

V relativno kratkem času, smo naše podnebje drastično spremenili. Toda, za to se niti trudili nismo. Če bi se uspeli malce potruditi, bi lahko Mars iz planeta, kakršen je danes spremenili v rajski vrt, kjer bi lahko uspevali, tako mi, kot kakšna ogrožena živalska vrsta. Pojavljajo se določeni problemi, kakor pti vsaki stvari. Poleg obveznega mikrobiološkega življenja in pomankanja magnetnega pola je tuka glavna stvar denar.



Da bi Mars lahko spremenili v planet, ki podpira življenje, bi moralo z današnjo tehnologijo, porabiti na milijarde evrov. Najprej je sprememba atmosfere. Ker je že v marsovi prsti veliko CO2, bi morali v ozračje spraviti tega. Ko, bi se začeli pojavljati oblaki in bi se temperatura začela dvigati, bi narava opravila ostalo delo, izločevanja ogljikovega dioksida.

Naslednji korak je začetek priseljevanja življenja. Ker so mikrobi in bakterije potrebne za razgrajanje in simbiozo, bi morali v čim večjih imeti na Marsu. Ksreči obstajajo naprave, ki bakterije pri primerni temperaturi in hrani vzgajajo. Šele po tem bi lahko začeli z priseljevanjem rastlinskega življenja, ki bi počasi napolnili ozračje s kisikom.

Če bi začeli zdaj bi, če se Murphy ne bi začel vmešavati, Mars teraformirali v roku 200, 300 let. Mogoče se to sliši veliko, toda na koncu se izplača. Nam ne, toda našim zanamcem pa. Pri vsem tem, se pojavljajo etični in politični pomisliki; ali se lahko vmešavamo v naravo drugega planeta, ali gor že obstaja življenje, ne to je naš planet...

Toda ne glede na vse  I believe in us.

4 komentarji:

  1. Thet would be nice...sam...to bi biu pol sam š en planet z uničt...pa š mejn bi spoštoval našga l ga zdej :D tku d use lpo in prou, če bi se tut ljudje spremenili, za kar je pa manj možnosti, kot za teraformacijo Marsa :D

    OdgovoriIzbriši
  2. nč planeta ne uničujemo kr george carlina upraš planet je prežvel meteorske deže, vulkane, izredno velke potrese, poplave...in pol vi mislte d ga bo plastična vrečka ogrozila??? tu save the planet j navadna bedarija ud ljudi k bi sam rad žvel n čistem placi in bi zatu rad d cel planet neki nrdi za tu. pa neki d sam zarad nas živali izumirajo...90% živali k jih j izumrl nima človk pr tem nč zravn

    tu j sam zajbancija predn m zeleni slovenije tožjo z širjenje krive vere pa zahtevajo d s smrtna kazen sam zarad tegale nazaj uvede. š enkret: sam zajbancija

    OdgovoriIzbriši
  3. evo š en dokaz http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw

    OdgovoriIzbriši
  4. Bla,bla,bla...:D Leta 2012 bo konc sveta vi2 s pa tkole zejbavata:P:D hahaha xD

    OdgovoriIzbriši