petek, 9. oktober 2009

Pesmi ledu in ognja by George R.R. Martin

O pisatelju


George Richard Raymond Martin aka. GRRM, rojen 20. Septembra 1948 je ameriški pisatelj. Dober ameriški pisatelj. Pravzaprav je odličen, super, uberfantastich. Njegov slog pisanja, vsaj v zbirki Pesmi ledu in ognja je povsem človeški in realen, kar se tiče odnosov, ter dogajanja pri ljudeh.

Toda pustimo zdaj knjige, najprej se bom razpisal o pisatelju. Rojen v New Jerseyu, se je začel zanimati za pisateljstvo že od malega. Z resnim pisateljstvom se je začel ukvarjati v začetku sedemdesetih. Imel je trnovo pot, saj mu je eno od zgodb več različnih revij zavrnilo, kar 42x. K sreči se je zavedal, da bo verjetno tako, zato ni odnehal.

Njegova prva knjiga, Z jutrom oddide megla, je skoraj dobila dve nagradi, za najboljšo sci-fi zgodbo. Skoraj. Dec kakor je, se za to ni preveč razburjal. Pravzaprav je to še spodbudilo njegovo strast do pisanja, kar je privedlo, do del, za katere je dobil nagrade in se uvrstil v bestsellerja. Eno izmed njegovih knjig so spremenili v film, Pesmi ledu in ognja pa bo HBO poskušal spremeniti v serijo.

V sebi nosi tudi malce "nerd-a", saj ima bogato kolekcijo Spider Man in Fanastic Four stripov, ki so bili tudi razlog, da se je začel zanimati za pisanje besed. Poleg tega hobija, rad zbira miniaturne figurice, ki imajo srednjeveško temo.

V glavnem zgleda in deluje nadvse prijeten možakar.




O Zbirki knjig Pesmi ledu in ognja



Do zdaj ena izmed najboljših fantazijskih knjig, ki sem jih bral. Dobesedno. Zgodba je napeta, slog pisanja je nekaj, kar še prej nisem videl oziroma bral v takšni zvrsti. Naj vam samo povem, da imate tukaj poglavja, katera opisujejo dogajanje okoli neke osebe. Pa si misliš, ko bereš, da bodo vse te osebe preživele ali pa bodo umrle vsaj herojske smrti z zbrano družino in prijatelji. Nak. Za vse protagoniste ali pa antagoniste velja isto. Umreš, kakor drugi človek. Zdaj pa na zgodbo


Zgodba se dogaja  v srednjeveškem času v deželi imenovani Westeros, ki po svoji obliki malce spominja na Veliko Britanijo. Čeprav je velikosti Južne Amerike.
 


 


Zgodba se večinoma vrti okoli treh družin: Starkov, Lannisterjev in zdaj zadnje potomke Daenerys Targaryen. Zgodba sama tudi predstavlja krhko politiko in odnosi med temi družinami. Razne spletke, skrivnosti in odločitve, te skozi celotno zgodbo držijo v stalni blazni napetosti, samo, da ko prideš do konca ima zgodba cliffhanger.

Kar ni lepo. Čeprav je fantazijska ni veliko fantazijskih elementov notri. Razen kakšnega večjega volka in še česa drugega je zgodba v glavnem takšna, kakršno sem jo omenil prej. Toda naj vas to ne odvrne od branja, saj se splača prebrati knjigo od platnice do platnice. Ima pa seveda tudi, khm, seksualne prizore.

Kar niti ni tako slabo v svojem smislu, ampak kaj, ko se večinoma vrti koli spolnosti 13-letne deklice z 35 letnim moškim. Toda to knjigam, da svoj poseben pridih in je ravno zaradi takšnega realizma odlična za branje. Med celotnim branjem knjige me stalno preseneča jing jang razmerje v samih ljudeh.

Na čase ne veš ali bi za tiste osebe navijal ali pa bi jih parkrat klofutnil. Ali pa še kaj hujšega. Razrezal in vrgel mačkom. Med vsem tem se pa nahajajo tudi takšni, ki jih še ne bi znal uvrstiti ali so dobri ali pa slabi.

Da boste lahko izvedeli več, si dobite knjige, kajti ne bote obžalovali. Vsaj fani fantazije ne. Pa tudi veliko preostalih :D

1 komentar:

  1. To j pa tuuuuuk svetouna zbirka knjig, svaka čast tem smešnem strici Martini. To knigo k ma VELIK strani sm js prebrala u 2 dneh...brala sm pa ceu čas...dobesedno prisilila sm se d sm šla umes jest pa na wc pa z kakšne 2-3 spat xD. ČE potegnemo črto in nardimo sklep, zbirko knjig Pesem ledu in ognja se definitivno splača prebrat, mislem, da ga ni kritika fantazijskih knjig, ki mu delo nebi bilo všeč. Tko d skeptiki, čeprau ma knjiga kar zajetno število strani, v njo!...ne bo vam žal, tudi tistim, ki imate knjige le za razmajane mize in stole podpret...lote se jo :D:D

    OdgovoriIzbriši